Jaką wybrać płytę grzewczą?

Porównujemy wady i zalety trzech popularnych typów kuchenek – indukcyjna, gazowa i ceramiczna.

Sprzęt AGD w obecnych czasach wkracza w nową erę oferując coraz więcej ciekawych i komfortowych rozwiązań dla naszej kuchni. Przy wyborze odpowiedniej płyty grzewczej powinniśmy się zastanowić nad możliwościami naszego pomieszczenia gastronomicznego, dokładniej – musimy być w stanie określić jakie mamy przyłącza, aby poprawnie dobrać kuchenkę.

Różnice pomiędzy płytami grzewczymi są ogromne, bardzo często na forach społecznościowych zadawane są pytania typu „co jest lepsze indukcja czy gazówka?” Główną zaletą płyt idukcyjnych jest ich wysokie bezpieczeństwo oraz energooszczędność, a co z płytą gazową i ceramiczną? No właśnie, więc jaką wybrać płytę grzewczą? Na wszystkie pytania odpowiemy w tabeli poniżej.

Mam nadzieję, że powyższymi informacjami nie skomplikowałem Wam tylko wyboru. W dobie dzisiejszych technologii i możliwości zawsze znajdzie się jakaś alternatywa dla naszych możliwości. Więc, jaką wybrać płytę grzewczą? Przeanalizuj wszystkie za i przeciw korzystając z powyższej tabeli i dokonaj selekcji najlepszej. Pamiętajcie, że niezależnie od wybranej kuchenki, ważnym aspektem jest również wybór odpowiednich garnków.

 

Nadal masz wątpliwości jaką wybrać płytę grzewczą? Jeżeli masz dodatkowe pytania, albo zwyczajnie chcesz się podzielić swoją opinią zapraszam do komentowania!