Warning: Declaration of ET_Theme_Builder_Woocommerce_Product_Variable_Placeholder::get_available_variations() should be compatible with WC_Product_Variable::get_available_variations($return = 'array') in /home/kubarefe/domains/plytaindukcyjna.pl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/frontend-builder/theme-builder/WoocommerceProductVariablePlaceholder.php on line 8
Jakie garnki na płytę indukcyjną? Sprawdź jak wybrać najlepsze!

Jakie garnki na płytę indukcyjną?

Gotowanie na indukcji znacznie różni się od przygotowywania potraw na „gazówce” albo płycie ceramicznej. Wiele osób widząc płytę indukcyjną w markecie odwraca wzrok, ponieważ są przekonani, że wraz z zakupem drogiej płyty, muszą dokupić jeszcze komplet równie drogich garnków. I tutaj się mylą, można kupić tanią i dobrą indukcję, a garnki które miałyby do niej pasować najczęściej posiadają już w swojej kuchni. W poniższym artykule dowiesz się jakie garnki indukcyjne wybrać, aby maksymalnie wykorzystać atuty indukcji.

 

Dlaczego zatem płyta indukcyjna coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach? Otóż zalet i możliwości tego urządzenia jest wiele, ze względu na troszkę inny temat tego artykułu, postaram się przedstawić najciekawsze atuty sprzętu poniżej:

 

Ekspresowe przyrządzanie potraw – w tej płaszczyźnie indukcja na prawdę nie ma sobie równych. Co za tym idzie? Szybciej zagotowany posiłek oznacza większą oszczędność energii.

Komfort czyszczenia – już nie musisz czekać, aż ostygnie ruszt lub palnik aby móc dokładnie wyczyścić płytę. Płyty ceramiczne posiadają idealnie gładką powierzchnie, dlatego w bardzo prosty sposób ją wyczyścisz. Możesz to nawet zrobić podczas gotowania, wystarczy tylko wcisnąć przycisk pauzy.

Koniec z poparzeniami – ciepło wytwarza się jedynie we wnętrzu garnka, więc jeżeli zdejmiemy naczynie z kuchenki to płyta pozostaje chłodna (przejmuje tylko ciepło od nagrzanego garnka).

Dodatkowe funkcje – ten dział to największe pole do popisu przed konkurencją. Świetnie sprawdzają się zabezpieczenia przed dziećmi, czasomierze na pola indukcyjne z automatycznym wyłączeniem urządzenia, łączone pola grzewcze, dzięki którym możemy ustawić garnki o niestandardowych wielkościach (np. brytfannę), rozpoznawanie obecności i wielkości garnka. To są tylko przykłady bardzo użytecznych funkcji.

 

Dla tych bardziej ciekawskich przygotowaliśmy specjalny artykuł, w którym porównujemy trzy typy kuchenek (indukcyjna, gazowa oraz ceramiczna). W artykule poruszamy takie wątki jak zużycie energii, wygoda użytkowania, wydajność energetyczna czy bezpieczeństwo.

Spis treści

1. Wstęp 2. Jak wybrać dobre garnki? 3. Najważniejsza część garnka 4. Uchwyty – jak uniknąć poparzeń? 5. Rodzaje tworzyw garnka. 6. Więc jakie garnki wybrać?

Czym powinniśmy się kierować przy wyborze garnków?

Decyzja zapadła, kupuję płytę indukcyjną! Dowiedz się jak dokonać najlepszego wyboru garnków do Twojej płyty. Opiszemy dokładnie każde, ale to każde nurtujące zagadnienie dotyczące garnków indukcyjnych. Od fundamentalnej podstawy garnków czyli ich dna do materiału wykonania, uchwytów i przykrywek. Komplety garnków, o których będziemy wspominać będą pasowały również do płyt gazowych i ceramicznych. Dlatego ten temat nie jest tylko dla osób, które posiadają już indukcję, ale też dla tych którzy rozważają jej zakup w przyszłości. Pora odpowiedzieć na nurtujące nas pytanie – jakie garnki wybrać na płytę indukcyjną?

Najważniejsza część oraz fundament garnka – jego dno. 

Czym więcej warstw tym więcej…

To właśnie dno garnka odpowiedzialne jest za to czy będzie on się nadawał na płytę indukcyjną, również ta część decyduje o trwałości garnków, warto więc dowiedzieć się nieco więcej na temat. Tak jak wspomniałem, to właśnie w tej części rozpoczyna się selekcja na garnki do indukcji i reszty kuchenek. Garnki na indukcję posiadają tworzywo ferromagnetyczne, która działa na zasadzie przejścia energii z indukcji do potrawy. Brak dna ferromagnetycznego oznacza brak zdolności indukcyjnych!

jakie garnki na płytę indukcyjną

No właśnie, jak to jest z tymi warstwami w garnkach? My doszliśmy do bardzo prostego wniosku – czym więcej warstw tym lepiej! Zasada ta dotyczy garnków ze stali nierdzewnej, ponieważ stal sama w sobie słabo przewodzi ciepło. Dlatego między warstwami dna umieszczane są wkładki aluminiowe bądź miedziane, które doskonale dostarczają energię do środka garnka. Dzięki tej metodzie garnek nagrzewa się błyskawicznie, ale również potrawa w środku na dłużej pozostaje ciepła.

Na półkach popularnych marketów najczęściej znajdziemy garnki na indukcję, które posiadają tylko 2 warstwy w dnie. Polecamy wybierać garnki, które mają 3 warstwy i więcej, dzieki czemu naczynia w końcowym rozrachunku, posłużą nam o wiele dłużej.

Średnica dna

jakie garnki na płytę indukcyjną

Jest to bardzo istotna kwestia, jeżeli płyta indukcyjna posiada wydzielone pola grzewcze. W powyższym przypadku powinniśmy zastosować się do wymagań producenta co do średnicy dna garnków. Informacje na temat rekomendowanych wymiarów można znaleźć na początku instrukcji obsługi danej płyty indukcyjnej. Producenci idą naprzeciw użytkownikom, płyty indukcyjne coraz częściej posiadają łączone pola grzewcze oraz funkcje rozpoznawania wielkości garnków. Dzięki tej funkcji indukcja sama wykryje wielkość oraz miejsce, w którym postawiliśmy naczynie i odpowiednio przekaże do niego moc.

Idealnie płaskie dno oraz oznaczenia

Aby uniknąć strat energii cieplnej powinniśmy używać garnków, które posiadają idealnie płaskie dno. Jeżeli dno jest garnka jest wybrzuszone, to najprawdopodobniej naczynie nie zostanie w ogóle wykryte przez płytę. Dno kawiarki, patelni, garnka lub innego naczynia, które zamierzamy użyć na naszej płycie zazwyczaj posiada wzór kółeczek na zewnętrznej stronie dna.

Bardzo często producenci naczyń indukcyjnych umieszczają symbole cewki indukcyjnej na ich dnie oraz na opakowaniu. Nie musimy się jednak martwić jeżeli nie posiadamy takiego symbolu na dnie, sprawdź jakie garnki pasują przeprowadzając niezawodny test z magnesem.

Uchwyty, chwytaki i przykrywki

Najczęstszą przyczyną poparzenia w gotowaniu jest złapanie nagrzanych uchwytów. Dlatego wybrać garnki, które posiadają uchwyty które nie przewodzą ciepła. Dość ciekawym rozwiązaniem są odczepiane uchwyty, dzięki nim będziemy w stanie zoaszczędzić miejsce w szafce i używać garnków w piekarniku.

Uchwyt w pokrywkach również powinien być stworzony z nienagrzewającego się tworzywa. Zwróc uwagę na to czy przykrywki posiadają otwór do odprowadzania pary. Ta mała „dziurka” na pewno podniesie komfort gotowania na płycie indukcyjnej o jeden poziom w górę.

Tworzywo – stalowe, emaliowane, żeliwne, miedziane, co lepsze?

Jakie garnki takie potrawy, bez wątpienia wybór odpowiednich naczyń do naszej kuchni jest bardzo istotny. Dlaczego? Ponieważ używając nieodowiednich garnków możesz zaszkodzić sobie i swoim bliskim.  Garnki w ogóle mogą być wykonane z wszelakich materiałów. Każde tworzywo ma swoje właściwości, plusy oraz minusy. Aby zniwelować lub zmniejszyć słabe strony danych materiałów często stosuje się domieszki innych surowców. Przykładowymi tworzywami mogą być stopy miedźi, stopy aluminium, stal nierdzewna chromowo-niklowa, żeliwa, stal węglowa (emalia oraz zdobiona), szkło oraz ceramika.

Stal nierdzewna 18/10, 18/8, 18/0 – o co w tym wszystkim chodzi?

Założe się, że… Nie! Dam sobię rękę uciąć, że każdy z Was w swojej kuchni posiada choć jeden garnek ze stali nierdzewnej. Mam nadzieje tylko nadzieję, że nie straciłem obu kończyn. Do rzeczy -najbardziej popularnege i najczęściej kupowane tworzywo, z jakiego zostały stworzone garnki indukcyjne – stal nierdzewna. Naczynia ze stali nierdzewnej najczęściej zrobione są z domieszką typu 18/10 lub 18/8 (18% zawartości chromu oraz 8% lub 10% niklu).

Oznaczenia najczęściej można znaleźć na spodniej części garnka. Bardzo ważna jest odpowiednia proporcja tychże składników. Chrom odpowiedzielny jest za ochronę przed korozją (sprawia, że naczynia odporne są na wysoką temperaturę, oraz działanie stężonych kwasów oraz zasad), nikiel zaś jest elementem czysto dekoracyjnym – zapewnia połysk. Takie połączenie sprawia, że naczynia są bardzo trwałe, świetnie się prezentują, a w dodatku są odporne na silne środki czyszczące.

Garnki wyprodukowane przy użyciu tego tworzywa są bardzo bezpieczne dla naszego zdrowia – brak toksyczności, łatwo utrzymać je w czystości, gładka powierzchnia garnków uniemożliwia rozwój mikroorganizmów, a do wszystkiego otrzymujemy bardzo hipnotyzujący połysk.

Garnki te posiadają wielowarstwowe dno od dwóch do nawet siedmiu warstw. Zewnętrzna warstwa dna naczynia wykonana jest ze stali nierdzewnej, natomiast wewnątrz najczęściej schowane jest aluminium, a czasami miedź. Takie rozwiązanie pozwala szybciej i bardziej równomiernie rozprowadzić ciepło po powierzchni naczynia, ale również świadczy o lepszej trwałości garnków.

Garnki żeliwne

Żeliwo to nic innego jak stop żelaza z węglem z delikatnym dodatkiem takich pierwiastków jak mangan, siarka, krzem czy fosfor. Ogromną zaletą tych garnków jest ich trwałość, trzeba się naprawdę napracować aby je w jakimś stopniu uszkodzić.. Tworzywo samo w sobie ma świetne zdolności ferromagnetyczne, dzięki czemu ciepło w garnku rozprowadza się błyskawicznie. Każdy rzecz na tym świecie ma swoje plusy i minusy, nie inaczej jest z żeliwem. Najbardziej odczuwalną wadą jest ciężar garnków wykonanych z żeliwa. Gotowanie niedzielnego obiadu w zestawie garnków żeliwnych to jak godzinna sesja górnej części ciała na siłowni. Dodatkowo przez swoje zdolności szybkiego nagrzewania istnieje bardzo duża szansa na poparzenie się przy próbie dotknięcia rączek lub przykrywki.

Garnki emaliowane

Emaliowanie garnków to nic innego jak zabezpieczanie ich wewnętrznej warstwy szczególnie tych ze stali lub szkła. Garnki emaliowane są tak ładne, że równie dobrze nie musimy w nich gotować, możemy ich używać jako element dekoracji. Na rynku obecne są różnorodne kolory i kształty, które praktycznie pasowałyby do każdej kuchni. Są dość trwałe, do momentu kiedy ochronna emalia zostanie odbita lub zarysowana, od tego momentu nie nadają się do użycia. Drugą istotną kwestią jest wysokie prawdopodobieństwo zarysowania poprzez używanie metalowych łyżek czy widelców. Dlatego przy takich garnkach musimy się przestawić na używanie drewnianych lub plastikowych akcesoriów do gotowania.

Garnki teflonowe

Teflon (lub polimer fluorowy) ma bardzo szeroki wachlarz użyteczności na różnych płaszczyznach przemysłu. Myślę, że ten materiał jest na tyle popularny, że po usłyszeniu słowa „teflon” od razu kojarzymy je sobie z garnkami. Naczynia pokryte tym tworzywem sprawiają, że potrawy w nich nie przywierają, a samo mycie ich jest dziecinnie proste. Jako ciekawostkę mogę dodać, że współczynnik tarcia teflonu ma wartość zbliżoną do lodu. Niestety przy delikatnym uszkodzeniu teflonu w naczyniach (odprysk lub zarysowanie) nie będą już się nadawały do użytku.

Garnki ceramiczne

Ten typ garnków możemy podzielić na dwie grupy – pierwsza to garnki wykonane w całości z ceramiki oraz te, które posiadają tylko ceramiczną powłokę. W przypadku jednych i drugich są świetnym wyborem dla ludzi, którzy prowadzą zdrowy tryb życia. Nie reagują ze składnikami przyrządzanych potraw. Dużym minusem tego typu garnków jest ich wysoka podatność na uszkodzenia. Należy zatem bardzo uważać na to jak przechowujemy takie naczynia oraz do mieszania używać tylko i wyłącznie drewnianych / plastikowych akcesorów. Zwróćcie szczególną uwagę, czy posiadają indukcyjne dno!

Więc jakie garnki wybrać?

Wydaje mi się, że poruszyliśmy każdy możliwy temat dotyczący odpowiedniego wyboru garnków indukcyjnych. Ze względu na swoje doświadczenie w kuchniach profesjonalnych i domowych jestem pewny jakie garnki bym wybrał do swojego domu. Moim osobistym wyborem byłyby garnki ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Są uniwersalne i trwałe i tanie. Można ich używać na każdej płycie grzewczej, myć w zmywarce, używać ich w piekarniku (o ile nie posiadają plastikowych elementów). Ich kilkuwarstwowe dno jest odporne na odkształcenia, nie posiadają powłok z innych tworzyw, dlatego nie trzeba się martwić o zarysowania widelcem.

Garnki ze stali nierdzewnej są na tyle popularne, że ich produkcją zajmuje się wiele firm. Przy tak dużym zapotrzebowaniu na takie garnki, producenci prześcigają się w wynajdowaniu coraz to nowszych i praktyczniejszych rozwiązań.

 

Wierzę, że w jakiś sposób spełniłem Wasze oczekiwania co do tego artykułu i pomogłem dokonać odpowiedniego wyboru. Być może dalej masz problem i zastanawiasz się jakie garnki wybrać? Sprawdź nasz ranking garnków indukcyjnych. Jeżeli chcecie podzielić się swoimi doświadczeniami z garnkami to oczywiście zapraszam do pisania komentarzy poniżej! 🙂