Sprzęt AGD w obecnych czasach wkracza w nową erę oferując coraz więcej ciekawych i komfortowych rozwiązań dla naszej kuchni. Przy wyborze odpowiedniej płyty grzewczej powinniśmy się zastanowić nad możliwościami naszego pomieszczenia gastronomicznego, dokładniej – musimy być w stanie określić jakie mamy przyłącza, aby poprawnie dobrać kuchenkę.
Różnice pomiędzy płytami grzewczymi są ogromne, bardzo często na forach społecznościowych zadawane są pytania typu „co jest lepsze indukcja czy gazówka?” Główną zaletą płyt idukcyjnych jest ich wysokie bezpieczeństwo oraz energooszczędność, a co z płytą gazową i ceramiczną? No właśnie, więc jaką wybrać płytę grzewczą? Na wszystkie pytania odpowiemy w tabeli poniżej.
PŁYTA INDUKCJA | PŁYTA CERAMICZNA | PŁYTA GAZOWA | |
BEZPIECZEŃSTWO | WYSOKIE. Powierzchnia płyty pozostaje zimna, spada ryzyko poparzeń. Dodatkowo posiada wiele funkcji zabezpieczających przed dziećmi. | NISKIE. Płyta ceramiczna działa na zasadzie ciągłego dogrzewania palników, pola grzewcze i sama płyta pozostaje gorąca przez długi czas. | NISKIE. Palniki gazowe to otwarte źródło ognia, po gotowaniu pozostają gorące. |
WYGODA CZYSZCZENIA | WYGODNA. Płyta podczas gotowania pozostaje zimna, więc potrawy się do niej nie przypalają. Szklana powierzchnia jest idealnie gładka, więc utrzymanie płyty w czystości jest bardzo proste. | ŚREDNIO WYGODNA. Powierzchnia płyty jest bardzo podobna jak w indukcji, natomiast pozostaje ona gorąca w trakcie i do godziny po gotowaniu, aby ją umyć należy odczekać do ostygnięcia powierzchni. | NIEWYGODNA. Kuchnia jest bardzo uporczywa i niewygodna w utrzymaniu czystości, dodatkowo potrawy, gdy wykipią przypalają się do rusztu i palników. |
WYDAJNOŚĆ ELEKTRYCZNA | WYSOKA- 90%. Płyta załącza się dopiero kiedy wykryje garnek na powierzchni pola grzewczego, przekazuje wystarczającą ilość energii, rozwiązanie to pozwala zaoszczędzić czas i energię. | ŚREDNIA – 60%. Ciepło przekazywane jest z palników, do płyty ceramicznej, a następnie do dna garnka, pozostaje gorąca po gotowaniu i niepotrzebnie wydziela ciepło do otoczenia. | NISKA– 45%. Fakt, koszt gazu jest niższy od prądu, natomiast dużo spalanego gazu jest po prostu prostu "ucieka" i nie zostaje wykorzystana do nagrzewania potraw. |
CENA | 4 palniki od 1000 do 4000 zł. | 4 palniki od 1100 do 4500 zł | 5 palniki od 700 do 3000 zł |
WYGLĄD | Nowoczesny, indukcję można dopasować do każdej kuchni, płyty indukcyjne dostępne są praktycznie w każdym kolorze. | Estetyczna. Płyta ceramiczna, podobnie jak indukcja ma nowoczesny wygląd. | Ciekawe rozwiązania są zastosowane tylko w droższych modelach, spory wybór "gazówek" na rynku. |
AKCESORIA | Garnki z podłożem ferromagnetycznym nie są już takie drogie jak kiedyś. Większość obecnie sprzedawanych garnków w standardzie pasuje do płyty indukcyjnych. | Drogie, jeśli stawiamy na jakość. Można używać jednak tańszych modeli. | W różnych cenach. Można używać najtańszych garnków na rynku. |
ZUŻYCIE ENERGII | Bardzo niskie | Niskie | Gaz. Niska cena, słaba wydajność (przekłada się na wyższy koszt) |
WYGODA UŻYCIA | BARDZO WYGODNA. Płyt szybko nagrzewa potrawę. | NIEWYGODNA.. Stopniowo się nagrzewa i stygnie dosyć długo. | WYGODNA. Szybko nagrzewa potrawę. |
Mam nadzieję, że powyższymi informacjami nie skomplikowałem Wam tylko wyboru. W dobie dzisiejszych technologii i możliwości zawsze znajdzie się jakaś alternatywa dla naszych możliwości. Więc, jaką wybrać płytę grzewczą? Przeanalizuj wszystkie za i przeciw korzystając z powyższej tabeli i dokonaj selekcji najlepszej. Pamiętajcie, że niezależnie od wybranej kuchenki, ważnym aspektem jest również wybór odpowiednich garnków.