| PŁYTA INDUKCJA | PŁYTA CERAMICZNA | PŁYTA GAZOWA |
| BEZPIECZEŃSTWO | WYSOKIE. Powierzchnia płyty pozostaje zimna, spada ryzyko poparzeń. Dodatkowo posiada wiele funkcji zabezpieczających przed dziećmi. | NISKIE. Płyta ceramiczna działa na zasadzie ciągłego dogrzewania palników, pola grzewcze i sama płyta pozostaje gorąca przez długi czas. | NISKIE. Palniki gazowe to otwarte źródło ognia, po gotowaniu pozostają gorące. |
| WYGODA CZYSZCZENIA | WYGODNA. Płyta podczas gotowania pozostaje zimna, więc potrawy się do niej nie przypalają. Szklana powierzchnia jest idealnie gładka, więc utrzymanie płyty w czystości jest bardzo proste. | ŚREDNIO WYGODNA. Powierzchnia płyty jest bardzo podobna jak w indukcji, natomiast pozostaje ona gorąca w trakcie i do godziny po gotowaniu, aby ją umyć należy odczekać do ostygnięcia powierzchni. | NIEWYGODNA. Kuchnia jest bardzo uporczywa i niewygodna w utrzymaniu czystości, dodatkowo potrawy, gdy wykipią przypalają się do rusztu i palników. |
| WYDAJNOŚĆ ELEKTRYCZNA | WYSOKA- 90%. Płyta załącza się dopiero kiedy wykryje garnek na powierzchni pola grzewczego, przekazuje wystarczającą ilość energii, rozwiązanie to pozwala zaoszczędzić czas i energię. | ŚREDNIA – 60%. Ciepło przekazywane jest z palników, do płyty ceramicznej, a następnie do dna garnka, pozostaje gorąca po gotowaniu i niepotrzebnie wydziela ciepło do otoczenia. | NISKA– 45%. Fakt, koszt gazu jest niższy od prądu, natomiast dużo spalanego gazu jest po prostu prostu "ucieka" i nie zostaje wykorzystana do nagrzewania potraw. |
| CENA | 4 palniki od 1000 do 4000 zł. | 4 palniki od 1100 do 4500 zł | 5 palniki od 700 do 3000 zł |
| WYGLĄD | Nowoczesny, indukcję można dopasować do każdej kuchni, płyty indukcyjne dostępne są praktycznie w każdym kolorze. | Estetyczna. Płyta ceramiczna, podobnie jak indukcja ma nowoczesny wygląd. | Ciekawe rozwiązania są zastosowane tylko w droższych modelach, spory wybór "gazówek" na rynku. |
| AKCESORIA | Garnki z podłożem ferromagnetycznym nie są już takie drogie jak kiedyś. Większość obecnie sprzedawanych garnków w standardzie pasuje do płyty indukcyjnych. | Drogie, jeśli stawiamy na jakość. Można używać jednak tańszych modeli. | W różnych cenach. Można używać najtańszych garnków na rynku. |
| ZUŻYCIE ENERGII | Bardzo niskie | Niskie | Gaz. Niska cena, słaba wydajność (przekłada się na wyższy koszt) |
| WYGODA UŻYCIA | BARDZO WYGODNA. Płyt szybko nagrzewa potrawę. | NIEWYGODNA.. Stopniowo się nagrzewa i stygnie dosyć długo. | WYGODNA. Szybko nagrzewa potrawę. |