Co definiuje dobrze wyposażoną kuchnię? Urządzenia, które są wielofunkcyjne. Do takich urządzeń na pewno zalicza się piekarnik parowy. Mutifunkcyjny mechanizm do pieczenia zadowoli każdego miłośnika gotowania. Piec konwekcyjno-parowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kuchni profesjonalnej. Wraz ze wzrostem popularności takich piekarników, zmalała też ich cena i liczba ich posiadaczy. Piekarniki parowe są coraz częstszym wyborem zwykłych użytkowników kuchni.
Piec konwekcyjno-parowy nie jest już taki drogi jak miało to miejsce kilka lat temu. W poniższym poradniku opiszę wady i zalety tego narzędzia. Dowiesz się również jak wybrać dobry i niedrogi piekarnik, który będzie służył na lata. Zapraszam!
Spis treści
1. Czym jest piekarnik parowy (piec konwekcyjno-parowy)?
2. Definicja działania piekarnika parowego.
3. Jaką wielkość powinien mieć piec parowy?
4. Niezbędne funkcje dodatkowe.
5. Rekomendowany piekarnik parowy.
6. Wady i zalety
2. Definicja działania piekarnika parowego.
3. Jaką wielkość powinien mieć piec parowy?
4. Niezbędne funkcje dodatkowe.
5. Rekomendowany piekarnik parowy.
6. Wady i zalety
Czym jest piekarnik parowy?
Piece parowe to urządzenia głównie do zabudowy, bardzo rzadko spotyka się wolnostojące piekarniki parowe. Używając go można piec dokładnie tak samo jak w zwykłym piekarniku elektrycznym, można gotować przy użyciu samej pary, albo połączyć pieczenie z parą.
W sklepach można znaleźć bardzo duży asortyment piekarników parowych, ale nie wszystkie do końca działają tak, jak to opisałem powyżej. Niektóre urządzenia potrafią gotować na parze, ale nie posiadają funkcji zwykłego pieczenia. Sami sprzedawcy również mają problem z odróżnieniem tych sprzętów. Należy pamiętać, że cechą prawdziwego piekarnika parowego jest możliwość połączenia dwóch funkcji – pieczenia tradycyjnego i gotowania na parze.
Działanie piekarnika parowego
To są tak na prawdę zwykłe, tradycyjne piekarniki wzbogacone o funkcję pieczenia na parze. Przy wyborze odpowiedniego piekarnika, zalecam kilkukrotnie upewnić się, czy urządzenie będzie gotowało i piekło, bo o to w tym wszystkim chodzi. Piece również wykorzystują konwekcje, czyli metodę ogrzewania ciepłem, które częściowo pochodzi z pary i częściowo z nagrzanego powietrza. Procentowy stosunek (np 25% pary / 75% pieczenia) można swobodnie regulować z poziomu panelu sterowania piekarnika. Takie rozwiązanie podniesie smak przyrządzanych potraw na wyższy poziom. Mieszając parę z piecem tradycyjnym, możemy upiec kurczaka, który na zewnątrz ma chrupiącą skórkę, a w środku pozostaje soczysty.
Wielkość piekarnika parowego
Na rynku możemy spotkać dwie różne wielkości piecy parowych. Standardowej wielkości, tzw. „sześćdziesiąti” (pasują do szafki o szerokości 60cm) oraz piekarniki kompaktowe, które mają dość niestandardowe wymiary. Komora wewnętrzna tych drugich jest stosunkowo mała, liczy ona od 30-40l. Aby to zobrazować to napiszę, że taka wielkość pozwoli nam zmieścić tylko jedną blachę z gęsią.
Z mojego punktu widzenia piekarniki kompaktowe są niepraktyczne ze względu na swój rozmiar. Po co kupować wielofunkcyjne narzędzie skoro można jednocześnie zmieścić tylko jedną „blaszkę”? Nad piekarnikiem kompaktowym zastanawiałbym się tylko i wyłącznie, jeżeli nie miałbym dostatecznie dużo miejsca w kuchni i byłbym zmuszony na takie rozwiązanie. Piekarnik parowy powinien być pakowny i mieć przynajmniej 60l pojemności.
Funkcje dodatkowe, na które warto zwrócić uwagę
Jest to wybór oczywiście bardzo personalny. Istnieją gusta i guściki i w tym przypadku każdy ma swoje wybrane funkcje z których lubi lub nie lubi korzystać. Chciałbym natomiast zwrócić uwagę, że piekarniki parowe delikatnie różnią się w użytkowaniu od tradycyjnych piekarników i zamierzam się podzielić z Wami opisami funkcji, które według mnie są niezbędne w takim sprzęcie:
Termosonda – to nic innego jak termometr, który wbija się w potrawę. Temperatura wnętrza potrawy wyświetla się na panelu sterowania. Przy piekarniku tradycyjnym nie jest aż takie ważne. Natomiast w piecu parowym chcemy uniknąć strat cieplnych w postaci uciekającej pary, termosonda daje tę możliwość.
Gotowe programy – funkcje typu Auto Cook szczególnie przydadzą się tym, którzy z piekarnikami parowymi nie mieli wiele do czynienia. Wybierając produkt, który chcemy gotować system sam oceni jaką mieszankę pary i zwykłego pieczenia ma zaserwować, aby nasze danie było najsmaczniejsze.
Odpowiednia wielkość komory wewnętrznej – tak jak wcześniej wspomniałem, unikałbym raczej piekarnika kompaktowego. Chcemy wykorzystać maksymalnie piec parowy więc wielkość komory wewnętrznej powinna wynosić minimalnie 65 litrów.
Wysoka klasa energetyczna – piece parowe do użytku domowego to bardzo nowoczesna technologia i rozwiązania w nich zastosowane są energooszczędne same w sobie. Oczywiście w przypadku tych urządzeń minimalna klasa energetyczna, którą należałoby wybrać to klasa A.
Rekomendowany piekarnik parowy
Piekarnik parowy Electrolux EOC5E70X SteamCrisp – SPRAWDŹ CENĘ
– Niska cena
– Bogate wyposażenie
– Aż 72 litry pojemności piekarnika
– Funkcje pozwalające zaoszczędzić energię
– SteamCrisp (soczyste w środku, chrupiąca skórka)
Piekarnik parowy Amica ED37612B X-TYPE STEAM – SPRAWDŹ CENĘ
– Funkcja pary- wypieki jak z cukierni (Amica BakingPRO System)
– Prowadnice teleskopowe z funkcją STOP
– Bogate wyposażenie
– Czyszczenie katalityczne
– Bardzo atrakcyjna cena – sprawdź
AMICA EB71123A INTEGRA STEAM – SPRAWDŹ CENĘ
– Termosonda
– Bardzo niska cena
– 45 gotowych programów
– Szeroki zakres temperatur (30st-280st)
BOSCH HRG 656XS2 – SPRAWDŹ CENĘ
– Termosonda
– Termoobieg 4D
– Szeroki zakres temperatur (30st-300st)
– Zaawansowane zabezpieczenia
Zalety i wady piekarników parowych
Piekarnik parowy posiada na prawdę wiele zalet, głównym atutem jest to, że w każdym momencie możemy go używać jak zwykłego piekarnika. Zwracam również uwagę na rozmaite funkcje, których tradycyjny piekarnik nie posiada:
– Rozmrażanie – nie chodzi tutaj o zwykłe rozmrażanie w niskiej temperaturze. Produkty spożywcze powinno rozmrażać się za pomocą wody. Taki typ oczywiście oferuje piec parowy łącząc ciepło z parą w odpowiednich proporcjach.
– Podtrzymywanie ciepła – bardzo podobną funkcję mają niektóre piekarniki tradycyjne. Odpowiednia temperatura do utrzymania ciepła to zakres pomiędzy 50-70 stopni. W tradycyjnym piekarniku danie szybko wyschnie, parowy dostarczy odpowiednią ilość wilgoci, a potrawy nie będą suche.
– Intensywny smak – dzięki funkcjom automatycznym łatwiej zachować smak zamarynowanych mięs i ryb. Gdy pieczemy kurczaka możemy ustawić program tak, aby po wyjęciu drób miał chrupiącą skórkę i był soczysty w środku.
– Zachowane wartości odżywcze – obróbka termiczna za pomocą pary znacząco zmniejsza utratę cennych witamin, substancji odżywczych i mikroelementów. Pamiętaj, że gotowanie na parze samo w sobie jest bardzo zdrowe.
– Czyszczenie parowe – kto z nas lubi sprzątać? Ja na pewno nie! Czyszczenie parowe można włączyć po zakończonym pichceniu, zmiękczy ono brud. Jedyne co musimy zrobić to przetrzeć wnętrze ściereczką.
– Różnorodność funkcji – Możemy używać tylko pieczenia, lub tylko gotowania na parze. Funkcje również można łączyć w różnych proporcjach (np 50/50 lub 20/80 itd.). Tylko wyobraźnia będzie limitem dla naszych eksperymentów kulinarnych.